Bestellen uit China
Het producten bestellen uit China neemt steeds meer in populariteit toe en dan zeker niet alleen voor groothandels. Steeds meer consumenten ontdekken de "Chinese" webshops, die trouwens opvallend vaak Engelstalig of zelfs een Nederlandstalige variant hebben. Daarnaast zijn er enkele populaire apps waarmee je eenvoudig de leukste gadgets, kleding, e.d. rechtstreeks uit China kan bestellen. De reden van de populariteit heeft natuurlijk alles te maken met de veel goedkopere prijzen. Je zou dan verwachten dat de verzendkosten enorm hoog zijn, maar vaak vallen deze enorm mee of is het zelfs helemaal gratis. Dat de prijzen van veel producten trouwens vaak veel lager zijn is ook wel logisch te noemen. De productiekosten zijn in China vele malen lager dan in westerse landen en dat komt weer vooral door de lage werknemers kosten. Het is ook opvallend dat de "duurdere" producten zoals smartphones ook goedkoper zijn. Neem een smartphone als de LG G6, deze is in Nederlandse webshops rond de 420 euro en bij AliExpress (Chinees e-commerce platform met ook een Nederlandstalige website en app) is die slechts 320 dollar (rond de 260 euro). Dat is dan toch mooi 160 euro besparen! Toch is het soms mooier dan het lijkt e/o zal je met een aantal zaken goed rekening moeten houden.
Waar moet je rekening mee houden
Producten bestellen uit China is eenvoudig, maar je zal toch ook echt moeten betalen. iDeal is meestal niet als betaalmethode aanwezig en een creditcard heeft ook niet iedereen. Gelukkig is er wel vrijwel altijd Paypal als betaalmethode aanwezig en dat is eigenlijk wel erg prettig. Paypal is een gebruiksvriendelijke methode om veilig en snel geld over te kunnen maken. Een Paypal account aanmaken is een kwestie van een paar minuten en je kan je account ook koppelen aan je bankrekening. Het grootste voordeel van betalen middels Paypal is de zogenaamde kopersbescherming. Dit betekend dat als je je bestelde product niet of beschadigd ontvangt je via Paypal een geschil kan starten. Hiermee kan je vrij snel je geld terug krijgen, want Paypal staat bekend om z'n consumenten bescherming.
Als we weer even de smartphone als voorbeeld nemen, dan is het goed om te weten dat er per werelddeel verschillende versies worden uitgebracht. Een Chinese smartphone zal in Europa niet echt werken. Kijk altijd goed naar de versie die je besteld, bij AliExpress kan je bijvoorbeeld kiezen uit verschillende varianten. Het is dan trouwens ook te hopen dat je de juiste stekker erbij krijgt, wat sowieso een issue kan zijn met consumentenelektronica. Kijk ook altijd goed of het bestelde product nieuw is, of dat die als het ware is opgeknapt (en ook dat is weer belangrijk bij alle producten die je besteld). En hoe zit het met een stukje kopersbescherming? Wat als je de smartphone niet in goede staat ontvangt? Een website als AliExpress geeft aan dat je eenvoudig je bestelde product kan retourneren, maar of dit echt zo makkelijk is? En hoe zit het met de garantie? Klik dus niet te snel op de "kopen" knop, maar zorg ervoor dat je vooraf antwoorden op deze vragen krijgt.
Een uit China besteld product wordt niet binnen 24 uur in een vrachtvliegtuig gestopt zodat jij het binnen 2 of 3 dagen in huis kan hebben. En als je dat wel zou willen, dan betaal je daar natuurlijk fors voor. Nee.. het gaat allemaal goedkoop via container schepen en dat zorgt ervoor dat het 12 tot 40 dagen kan duren voordat je het bestelde echt in je handen kan houden. Het behaalde voordeel maakt dan wel weer veel goed.
Waar het pas echt vaak mis mee gaat, is het niet rekening houden met de eventuele invoerrechten. Bij een bedrag lager dan 22 euro zal je je hier geen zorgen over hoeven te maken en zelfs bij hogere bedragen is de kans klein dat je voor de invoerrechten moet opdraaien (vooral niet als je kiest voor de langzame bezorging). Echter het is wel mogelijk dat je een heffing van de douane erbij krijgt. Bij pakketjes met een waarde tussen de 22 en 150 euro zal je omzetbelasting (btw) moeten betalen van meestal 21 procent. Bij pakketjes met een waarde van meer dan 150 euro betaal je zowel omzetbelasting als douanerechten. En dan zijn we er nog niet... postbedrijven brengen namelijk extra inklaringskosten in rekening, dit zijn de kosten die ze maken door jouw pakket bij de douane aan te melden en deze kosten liggen rond de 15 euro. Tja, dan kan het beoogde goedkope product opeens een stuk duurder worden!
Altijd leuk om goedkope merkproducten te kopen via een Chinese webshop, maar weet je zeker dat het geen namaak is? Als de douane het product aanmerkt als mogelijk namaak, dan krijg je van hen een brief en niet het bestelde product. En toon dan maar eens aan dat het geen namaak is (als dat al mogelijk is).
Ach ja, het is ook wel weer leuk om voor een paar euro leuke spulletjes te kopen uit China. Een tijdje lang waren bijvoorbeeld super felle zaklampjes erg populair en deze kosten maar rond de 4 euro. En zo zijn er natuurlijk nog wel meer voorbeelden te benoemen. Toch is het goed om rekening te houden met de andere wetgevingen die in China gelden rondom consumenten goederen. In Nederland kennen wij bijvoorbeeld het Kema keurmerk voor alles wat een stekker heeft. En in Nederland (e.a. Europese landen) wordt er goed gekeken naar de veiligheid van een product (denk aan kinderspeelgoed). Dat is in China toch echt veel minder of helemaal niet van toepassing. Leuk zo'n goedkope baby rammelaar uit China, maar wellicht vol weekmiddelen? Natuurlijk is niet alles uit China slecht, onze huizen staan vol met "Made in China" spullen, maar deze zijn meestal geïmporteerd door Nederlandse bedrijven die kwaliteitseisen stellen aan hun bestelde producten waardoor het voldoet aan onze veiligheidsnormen.
Ja leuk... nu durf ik niks meer te bestellen bij Chinese webshops!
Het is niet onze bedoeling om het bestellen bij Chinese webshops helemaal af te kraken. Bovenstaande opsomming is slechts het geen waar je goed rekening mee moet houden (en waarschijnlijk is het allemaal nog te beknopt). Ga gewoon op zoek naar reviews (klanten ervaringen) van de betreffende webwinkel of app. Dit is erg eenvoudig door gewoon de naam van de shop in Google in te voeren i.c.m. "klantervaringen". Je zal er vanzelf achter komen hoe andere consumenten de shop al dan niet waarderen. Nog makkelijker is om gewoon te kiezen voor AliExpress, aangezien dat een soort platform is tussen vele verkopers en consumenten met een stuk klantbescherming.