Geld besparen met zonnepanelen
Voor elk huishouden zijn energie kosten een behoorlijke kostenpost en dan met name als je afhankelijk bent van gas en in een slecht of matig geïsoleerd huis woont. Maandelijkse kosten van 160 euro zijn zeker niet ongewoon. Voordeel kan je natuurlijk wel behalen door eens kritisch te kijken naar je kosten en energie leveranciers met elkaar vergelijken. Je zal vaak tot de conclusie kunnen komen dat er wel wat te besparen valt, maar honderden euro's is vaak niet haalbaar (neemt niet weg dat het wel de moeite waard is natuurlijk). Huiseigenaren kunnen pas echt flink besparen door zonnepanelen aan te schaffen. Het dak moet dan wel geschikt zijn en het vraagt om een behoorlijke investering, maar er is meer mogelijk dan je wellicht zou denken. In dit artikel ga ik hier dieper op in, aan de hand van mijn eigen ervaring.
Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?
Een eerste terechte vraag is natuurlijk: is mijn dak geschikt voor zonnepanelen? Hierbij gaat het om het technische aspect en de stand van de zon t.o.v. het dak. Qua plaatsing van de panelen is natuurlijk wel bekend dat ze het beste op het zuiden gericht kunnen worden, maar zelfs het oosten en westen bieden mogelijkheden. Ik woon zelf in een huis met een schuin dak waar de ene kant op het oosten ligt en de andere kant op het westen. Technisch gezien kunnen op beide kanten zonnepanelen geplaatst worden. Dit vermoede ik al, maar is ook bevestigd door de expert. Het leuke is namelijk dat de zonnepanelen leveranciers maar al te graag gratis en vrijblijvend een deskundige bij je thuis laten komen. Er wordt dan natuurlijk eerst gekeken of het kan en vervolgens hoe het het beste kan. Persoonlijk dacht ik altijd dat je het beste de kant v/h dak kan pakken met de meeste zonuren, maar dit hoeft niet meer. Direct zonlicht zal dan wel voor de meeste opbrengst zorgen, maar met indirect licht produceren de panelen ook. Je kan zelfs elke paneel voorzien van een eigen "kastje" met kabel naar de omvormer, zodat minder presterende panelen niet de goede presterende als het ware onderuit halen. Tenminste... zo heb ik het technische verhaal begrepen. Mijn advies is dan ook: laat je gratis adviseren als je interesse hebt in zonnepanelen.
Prijs en opbrengst van zonnepanelen
Je ziet steeds meer huizen (maar ook bedrijfspanden) met zonnepanelen en dat heeft alles te maken met de prijs en opbrengst. De aanschafkosten zijn nog steeds behoorlijk prijzig te noemen, maar in ieder geval is het al goedkoper dan een aantal jaren geleden. Laat ik mijn eigen situatie weer als voorbeeld gebruiken... per jaar ben ik rond de 772 euro kwijt aan stroom kosten en dit komt neer op 4.320 kWh. De 16 zonnepanelen op m'n dak zullen gemiddeld per jaar 3.600 kWh opleveren en dat betekend een besparing van ongeveer 700 euro*. Het is jammer dat ik de 16 niet op één gedeelte van het dak kan plaatsen die op het zuiden gericht zijn, anders was het niet alleen een besparing, maar leverde het ook geld op. Toch gaat het bijna voorzien in de totale stroom behoefte. De prijs van het totaal pakket heeft mij rond de 6.000 euro gekost (netto investering, dus minus de BTW-teruggave). Dus na 8,5 jaar heb ik de investering terug verdiend. En voor de goede orde...ik heb een overeenkomst gesloten met "25 jaar vermogensgarantie". Dus er blijven nog heel wat tijd over dat er sprake is van 700 euro p/j besparen. Had ik de 6.000 euro op mijn spaarrekening geplaatst met de huidige rente, dan had het mij op den duur alleen maar geld gekost.
* Het voorbeeld is een opbrengstberekening indicatie gebaseerd op het laagst mogelijke rendement. In de praktijk zal het ws. meer opbrengen en ontvang ik elk jaar een bescheiden bedrag van mijn energieleverancier voor de terug geleverde stroom.
W.b.t. de prijs en opbrengst van zonnepanelen zal het inmiddels wel duidelijk geworden zijn dat het erg afhankelijk is van je persoonlijke situatie (technisch, financieel en je wensen). Met voldoende budget lijkt het aantrekkelijk te zijn om zoveel als mogelijk te laten plaatsen, zodat je niet alleen bespaart maar ook geld verdiend aan terug geleverde stroom. Toch is dit niet altijd aan te raden en wel mede omdat de huidige salderingsregeling* in 2020 wordt aangepast. (* berekening tussen gebruikte en terug geleverde stroom. Als er sprake is van meer terug geleverd dan gebruikt, dan krijg je daar een vergoeding per kWh voor). De salderingsregeling zal worden omgezet in een terugleversubsidie die nog steeds aantrekkelijk is om zonnepanelen aan te schaffen, maar minder aantrekkelijk is om meer op te wekken dan te gebruiken. Daarnaast wegen de kosten voor vele panelen niet op tegen de opbrengst van de komende terugleversubsidie.
Kan je zonder eigen vermogen zonnepanelen aanschaffen?
De aankoop van zonnepanelen, de benodigde omvormer, montagemateriaal en installatie zijn nog steeds behoorlijk prijzig te noemen. Niet iedere huiseigenaar zal rond de 6 tot 8 duizend euro beschikbaar hebben. De vraag of je zonder eigen vermogen ook zonnepanelen kan aanschaffen is dan een heel logische en zeker de moeite waard om te stellen gezien het antwoord. Laat ik eerst vermelden dat huren of leasen ook een mogelijkheid is, echter mi. is dit niet de meest aantrekkelijke mogelijkheid. De maandelijkse kosten zijn prijzig en natuurlijk ga je wel besparen op je stroomkosten. Echter met de besparing kan je veelal net de maandelijkse kosten betalen. Netto gezien levert het niet of nauwelijks iets op en het enige voordeel lijkt dan ook dat je duurzaam bezig bent.
Wat je wel kan doen is een duurzaamheidslening of een energiebespaarlening te overwegen. Voor een duurzaamheidslening zal je bij je gemeente moeten informeren of je hiervoor in aanmerking kan komen. Als dit mogelijk is, kan je rekenen op een rentekorting van 3% op een 10- of 15- jaars vaste rente van SVn (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting). Bij een duurzaamheidslening kan je tegen een lage rente (2,2 tot 2,9%) geld lenen mits 75% van het geld gebruikt wordt voor zonnepanelen en de overige 25% voor een andere duurzame maatregel zoals isolatie.
Naast bovenstaande opties zie je ook steeds vaker dat de "grote jongens" in de wereld van zonnepanelen financieringen aanbieden. Energiewacht bied deze o.a. aan. Laat je altijd goed informeren en ga niet gelijk akkoord met een offerte. Nog beter is om te starten met een energie subsidie wijzer check (van de overheid). Je hoeft alleen maar je woonplaats in te vullen en te selecteren of je woningeigenaar bent en je ziet gelijk alle mogelijke opties.